Daha önce birinci bölümünü vermiş olduğum Kaan’ın Menüsü’ne çorba tarifleriyle devam etmek istedim. Hem artık kendini iyice hissetirmeye başlayan kış mevsiminde de oldukça işe yarayacağını düşünüyorum. Bu tarifleri yalnız çocuklarınız için değil kendiniz için de yapıp severek yiyeceğinizden eminim. Şimdiden afiyet olsun 🙂
Tariflere ilk olarak Kaan’ın tüm çorba ve yemeklerinde kullandığım et suyu ile başlamam gerektiğini düşündüm. Biliyorsunuz uzmanlar bebeklerimize ve çocuklarımıza hem B vitamini hem de demir açısından oldukça zengin olan kırmızı et yedirmemizi tavsiye ediyorlar. Bu sebeple ben de kırmızı et kullanmayı tercih ettim. Siz aynı yöntemle tavuk veya hindi etini de tercih edebilirsiniz.
ET (KEMİK) SUYU
Malzemeler
- 1 kg. kemikli dana veya kuzu eti (5-6 adet kuzu incik veya gerdan)
- 2 dal kereviz sapı
- Yarım demet maydanoz sapı
- 1 adet büyük boy kuru soğan
- 2 adet havuç
- 1 büyük boy patates
- 1 büyük boy tatlı patates (isteğe bağlı)
- 1 tutam tuz
- su
Yapılışı
Eğer siz de benim gibi incik kullanmayı tercih ederseniz, incikleri kasabınızdan alırken ortadan ikiye böldürün. Böylece haşlarken iliklerinin suya daha rahat karışmasını sağlamış olacaksınız. Ayrıca ben düdüklü tencere kullanmayı tercih ettim. Siz normal bir tencerede daha uzun sürede pişirebilirsiniz. Öncelikle sebzelerinizi soyun. Soğan, patates ve havuçları 4 veya 5 parçaya bölün. Kereviz sapının aroması oldukça kuvvetlidir bu sebeple baskın olmaması için çok fazla kullanmamaya dikkat edin. Bu miktarda et için 5-6 cm.uzunlukta doğranmış en fazla 7-8 parça kereviz sapı yeterli olacaktır. Etlerinizi yıkayın ve düdüklü tencerenize yerleştirin.
Üzerine önce kereviz sapı, maydanoz sapı ve tuzu ekleyerek üzerini örtecek kadar su koyun ve 20 dk. kadar pişirin. Maydanoz saplarını çıkararak diğer sebzeleri tencereye ekleyin ve 20 dk. daha pişirin.
Normal tencerede yapacak olursanız pişme süreleri daha uzun olmalıdır. Pişen et ve sebzelerinizi süzgeç yardımıyla süzerek suyundan ayırın. Elde ettiğiniz bu sebzeli et suyunu tüm çorba, pilav ve yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Et suyunu muhafaza etmek için ben cam kavanoz ve buz kalıpları kullanıyorum. Siz de et ve sebze sularınızı buz kalıplarına dökerek küçük küpler halinde veya kavanoza koyarak (patlamaması için çok fazla doldurmamaya dikkat edin) derin dondurucuda 6 ay süreyle saklayabilirsiniz.
Diğer yandan ayırdığınız haşlanmış etleri kemiklerinden ayırarak didikleyip yine çorbalarınızda kullanabilirsiniz. Sebzeleri ise püre yaparak değerlendirebilirsiniz. Bunun için; sebzeleri et suyundan süzerek ayırdıktan sonra blender veya ezici yardımıyla püre haline getirin ve süzgeçten geçirin. Böylece içinde sebze tanesi ve kemik parçası kalmışsa ayıklamış olacaksınız. Püreye 1 tatlı kaşığı tereyağı ekleyin ve karıştırın. Didiklediğiniz etle birlikte servis yapın. Çocuğunuzun diş durumuna göre etleri dilediğiniz küçüklükte parçalayabilirsiniz.
SEBZE ÇORBASI
Sera ve suni yetiştirme yöntemleri ile artık hemen hemen tüm sebze ve meyveleri yaz-kış bulabiliyoruz. Yine uzmanların özellikle vurguladığı sağlıklı beslenmenin en önemli kurallarından biri de sebze ve meyveleri mevsimine göre tüketmek. Öncelikle hem hatırlatmak hem de kış ve yaz sebzeleri çorbasının tarifinde kullanabilmeniz için, mevsimine göre tüketebileceğimiz sebzelerin listelerini sizlerle paylaşmak istedim.
pırasa, pazı, kereviz, lahana, karnabahar, ıspanak, havuç, pancar, bakla, brokoli, yer elması, karalahana, turp vb.
patlıcan, dolmalık biber, bamya, taze fasulye, bakla, enginar, domates, biber, kabak, bezelye, barbunya, semizotu, mısır, börülce vb.
KIŞ SEBZELERİ ÇORBASI
Malzemeler
- 1 adet küçük boy kırmızı pancar
- 5-6 adet brokoli
- 1 adet küçük boy kereviz
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 1 büyük havuç
- 1 büyük patates
- 1 adet pırasa
- 1 adet kırmızı biber
- 2 diş sarımsak
- et suyu
- tuz
- kimyon
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1/2 bardak pirinç veya bulgur
- 1 yemek kaşığı karışık kurutulmuş sebze (isteğe bağlı)
- Kuru nane
Yapılışı
Tarifte verdiğim sebzelerin çeşitlerini mevsime ve kendinize göre değiştirebilirsiniz. Kereviz yerine enginar veya kuşkonmaz,brokoli yerine karnıbahar veya ıspanak da kullanabilirsiniz. Sebzelerin hepsini soyun ve iri parçalar halinde doğrayın ve tencere veya düdüklü tencerenize yerleştirin. Sebzelerin hem tadını hem de vitaminini perçinlemek için ben 1 yemek kaşığı kadar canım MakarnaLütfen‘in muhteşem sebze kurularından eklemeyi tercih ettim. Elbetteki bu tercihe bağlı siz eklemeyebilirsiniz.
Sebzelerinize tuz, 1 tatlı kaşığı kimyon ve pirinci ekleyerek üzerini 2 parmak geçecek kadar et suyu koyun ve pişirin. Brokoli, karnabahar gibi sebzeler bebeğinize gaz yapabilir o sebeple kimyonu eklemenizi tavsiye ederim. Düdüklü tencerede 20-25 dakikalık süre yeterli oluyor. Bu süre normal tencerede 40-50 dk. kadar olacaktır.
Pişen sebzelerinize sıcakken nane, ve tereyağını ekleyerek karıştırın ve blender veya ezici ile püre haline getirin. Çorbanızın kıvamı koyu olursa biraz kaynar su veya et suyuyla açabilirsiniz.
Yaptığınız çorbanın çocuğunuzun yiyeceği kadar olan kısmını konserveleme ve dondurma yöntemleri ile daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Ben bizim yediklerimizi yemeye başlayana kadar Kaan’a her hafta 2 veya 3 çeşit çorba yapıp konserveleme yöntemiyle 5-6 adet kavanozda buzdolabında sakladım ve böylece hergün yemek pişirmek zorunda kalmadım. Bu yöntemlerle bebeğinizin taze ve güvenilir öğünü her zaman buzdolabında hazır oluyor ve bu da sizi çok rahatlatıyor. Konserveleme için; yaptığınız çorbayı sıcakken daha önceden dezanfekte edip kuruttuğunuz küçük boy cam kavanozlara doldurun ve kapaklarını (daha önce kullanılmamış olmalı) kapatarak ters çevirin ve soğumaya bırakın. Soğuyunca düz çevirip buzdolabına koyun. Çorbaların içinde et suyu olduğu için mutlaka buzdolabında ve en fazla 10 gün kadar saklayın.
YAZ SEBZELERİ ÇORBASI
Malzemeler
- 250-300 gr. taze fasülye
- 2-3 adet kabak
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 1 büyük havuç
- 1 büyük patates
- 2 diş sarımsak
- 2 büyük domates rendesi (9. aydan itibaren)
- 1 adet kırmızı biber veya tatlı yeşil biber
- et suyu
- tuz
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Dereotu veya Kuru nane (isteğe bağlı)
Yapılışı
Tıpkı kış sebzeleri çorbasında olduğu gibi bu çorbada da alternatif olarak bamya, bezelye, börülce ve semizotu gibi farklı sebzeler de kullanabilirsiniz. Bebekler için uzmanların önermediği sebzeler arasında yer alan patlıcan ve baklayı 2 yaşına kadar kullanmayın. 9. aydan itibaren domates de ekleyebilirsiniz.
Çorbanın yapımı kış sebzeleri çorbasıyla aynı. Sebzelerin hepsini soyun ve iri parçalar halinde doğrayın ve tencere veya düdüklü tencerenize yerleştirin. Domates kullanacaksanız rendeleyin ve ekleyin. Sebzelerin üzerini 2 parmak geçecek kadar et suyu koyun. Tuzunu ve 1 tatlı kaşığı kimyon atın ve pişirin. Pişen sebzelerinizi blender veya ezici ile püre haline getirin ve sıcakken nane, ve tereyağını ekleyerek karıştırın. Çorbanızın kıvamı koyu olursa biraz kaynar su veya et suyuyla açabilirsiniz. Yaptığınız çorbayı yine konserveleme ve dondurma yöntemleri ile daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Çorbaların içinde et suyu olduğu için soğuduktan sonra mutlaka buzdolabında saklayın.
SÜTLÜ KABAK ÇORBASI
Malzemeler
- 1 kg. kabak
- 1/2 çay bardağı sıvıyağ
- 2 adet havuç
- 1 diş sarımsak
- 2 orta boy soğan
- 1 bardak süt
- 1 yemek kaşığı un
- 1 lt. et suyu
- kaynamış su
- 1 tatlı kaşığı tereyağ
- tuz,karabiber, kuru nane, maydanoz veya dereotu
Yapılışı
Kabakların ve havuçların kabuklarını soyun ve rendeleyin. Soğanları ve sarımsağı küçük küçük doğrayın. Tencereye sıvıyağı koyun ve sebzeleri biraz soteleyin.
Sotelenen sebzelerin üzerine et suyunu ekleyin ve pişirin. Sebzeler iyice pişince blenderdan geçirin. Bir kaseye unu koyun. Üzerine sütü azar azar ekleyerek topaklanmadan karıştırın.
Bu karışıma çorbadan bir kaç kaşık ekleyerek karıştırın ve ılımasını sağlayın. Daha sonra tüm karışımı yavaş yavaş çorbaya yedirerek karıştırın. Bu şekilde biraz kaynattıktan sonra tereyağı ve kuru naneyi ekleyerek karıştırın. Çorbanızın kıvamı koyu olursa biraz kaynamış su ekleyerek açın. Kuru nane yerine taze veya kuru olarak tercih edeceğiniz dereotu veya maydanoz da kullanabilirsiniz. Aynı teknikle kabak yerine bezelye ve brokoli çorbası da yapabilirsiniz.
Tüm bu tariflere ek olarak çorbalar bölümünde bulununan çorbalara da göz atmanızı tavsiye ederim .
Afiyet Olsun 🙂
Ne şanslısın Kaanım muhteşem bir annen var. Hep sağlıkla gülümse hayata kuzuum. Mutluchefim ellerine sağlık. 🙂
SAĞOL CANIIIM BENİİM 🙂
Mrb kaanin menusu 2 kac ayliktan itibaren verdiniz acaba
Merhaba, ortalama 1 yaşından itibaren verdim. Ancak siz yine de daha önce yedirmek isterseniz içeriğine göre doktorunuza danışın. Şimdiden afiyet olsun.