KARMAN ÇORBA


Bildiğimiz gibi çorba genellikle “Başlangıç” menulerinde yer alan, aslen boş olan mideyi yumuşatmak ve sindirimi kolaylaştırmak amacıyla tercih edilen bir yemektir. Özellikle içinde bulunduğumuz Ramazan ayının ve kış mevsiminin vazgeçilmezidir. Bana göre (bize göre) de çorba başlı başına bir yemek niteliğinde… Çünkü Güney mutfağı çorbalarında; bulgurlu köfteler, dövme, nohut, mercimek gibi bakliyatlar, et köfteleri, farklı şekillerdeki hamurlar, hep birarada kullanılıyor ve mutlaka et yada tavuk suyuyla yapılıyor. Evlendikten sonra küçüklüğümden beri alıştığım bu çorba tarzını eşim birazcık yadırgadı. Gerekçesi ise “Ben sizin çorbaları içince doyuyorum başka birşey yiyemiyorum” oldu… Sonra onun istediği tarzda sade çorbalar yapar oldum. Onun direnişi devam ediyor ama ben zaman zaman dayanamayıp başlıbaşına bir öğün olarak yapıyorum bizim çorbalardan… Bu çorbanın içinde de çok şey var. Et suyu, yoğurt, kuşbaşı et ve karışık tahıllar…Tabi ki bir kaseden sonra başka birşey yiyemedik,çorbanın adını da KARMAN ÇORBA koyduk 🙂 Bu tarifte hazır olarak aldığım tahıl karışımını kullandım. Marketlerde bulabilmeniz mümkün ama bulamazsanız 4-6 kişilik bir  çorba için ortalama bir su bardağı karışık tahılı kendiniz hazırlayabilirisiniz (Her çeşitten ortalama 1-2 yemek kaşığı kadar yeterli olacaktır). İçinde neler mi var ?

   

  1. Dövme (tahıl karışımını kendiniz hazırlayacaksanız bir gece önceden ıslatın. Hazır olanında ıslatmaya gerek kalmıyor)
  2. Maş fasülyesi,
  3. Yeşil Mercimek,
  4. Kırmızı veya Sarı Mercimek,
  5. Kabuklu veya Normal Pirinç,
  6. Bulgur

Malzemeler (4-6 Kişilik)

  • 1 su bardağı Tahıl Karışımı
  • 6 bardak (cup)  su (yaklaşık 1,5 litre)
  • 3 bardak(cup) et veya tavuk suyu (720 ml)
  • 200 gr kuşbaşı et veya tavuk
  • 3  yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı un
  • kuru nane
  • kırmızı biber veya pul biber
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ veya tereyağ

Yapılışı

Yaklaşık 4 bardak (1 litre)  suyu tencereye koyun, kaynatın. Tahıl karışımınızı yıkayıp süzün ve kaynayan suya atın. Diğer yandan çorba tencerenize tercihinize göre et veya tavuk suyunu  koyarak kaynamaya bırakın. Tahılları yaklaşık 10 dk. kaynatın. Özellikle yeşil mercimek suyun rengini koyulaştıracağı için kaynattığınız tahıl karışımını süzgece boşaltarak süzün. Süzülen tahılları kaynamakta olan et/tavuk suyuna ekleyin ve tahıllar hafif dişe gelir kıvamda olana kadar kaynatmaya devam edin. Diğer yandan çorbanın terbiyesi için süzme yoğurdu yarım bardak suyla açın, 1 yumurtayı çırparak yoğurda ekleyin. 1 tatlı kaşığı unu 1 yemek kaşığı suyla karıştırın ve yoğurtlu karışıma ekleyin. Unun topaklanmasını önlemek için yoğurtlu karışımı süzgeçten geçirin. Bu arada tahılların cinsine göre pişme süresi uzayıp kısalabilir. Pişme süresi uzarsa tahıllar suyu çekebilir. Bu sebeple çorbaya su takviye etmek için fazladan kaynamış su ya da et/tavuk suyunu yanınızda hazır bulundurun.

 

  

Tahıllar hafif dişe gelene kadar haşlandıktan sonra çorbanın suyundan biraz alarak  yoğurtlu karışıma ekleyin. Böylece yoğurtlu karışımın suyunu ısıtmış ve çorbaya eklerken kesilmesini  önlemiş olursunuz. Çorbanın suyuyla ılıttığınız yoğurtlu karışımı yavaş yavaş karıştırarak çorbaya ekleyin.

  

Yine tercihinize göre etleri veya tavukları zar büyüklüğünde küçük küçük  doğrayın. Tavaya yağı koyun ve  etleri suyunu çekip kızarana kadar kavurun. Üzerine 1 tatlı kaşığı kırmızı toz veya pul biber ekleyin. Kavrulan etleri çorbaya karıştırın. Tahıllar pişene kadar çorbanızı kaynatın. Suyunda fazla koyulaşma olursa yine  su takviyesi yapabilirisiniz. Pişmeye yakın kuru nane ekleyin ve servis yapın.

Alternatif olarak haşlanmış et/tavuk kullanabiliriniz. O zaman et kavurma aşamasını atlayarak haşlanmış ve didiklenmiş etleri  pişmeye çorbanıza ekleyin. Üzerine kızdırdığınız yağa eklediğiniz nane ve pul biberi dökerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet Olsun 🙂

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.