Yine yeni yeniden Aşure ayı geldi. Aşureyi yaparken Büyük Şef’ten yardım almam gerekiyordu. Tabi yardım almaktan çok yardım ettim desem daha doğru olacak 🙂 Oldukça hummalı bir çalışma sonucu harika bir iş çıkardık. Canım anneme tekrar ellerine ve tarifine sağlık diyorum. Hemen tarife geçiyorum. Keyifle pişirin ve aşurenin hakkını vermek için bol bol ikram edin, komşularınızla ve yakınlarınızla paylaşın…
Malzemeler
- 2 bardak (cup) aşurelik buğday (dövme)
- 1/2 bardak (cup) pirinç
- 1 tutam tuz
- 1 bardak (cup) kuru fasülye
- 1 bardak (cup) nohut
- 4 bardak (cup) şeker
- 1,5 bardak (cup) doğranmış kuru meyve (kuru kayısı, kuru incir, sarı üzüm)
- 2-3 adet çubuk tarçın
- 4-5 adet karanfil
- 1/2 bardak kabuğu soyulmuş yer fıstığı
- 1 bardak (cup) dövülmüş fındık
- 1 adet portakal
Üzerini süslemek için
- 1 bardak (cup) doğranmış kuru meyve (kuru kayısı, kuru incir, sarı üzüm)
- 1 adet Nar
- Fındık
- Ceviz (Dövülmüş)
- Toz tarçın
Yapılışı
Aşurenin oldukça kalabalık bir malzeme listesi var ve bir gün öncesinden başlayan bir ön hazırlık gerektiriyor. Pişme süresinin uzunluğu ve ön hazırlıklar sizi korkutmasın. Sonuca odaklanırsanız herşey daha kolay olacaktır 🙂 Aslında malzemelerin hepsi hazır olunca gerisi oldukça kolay denilebilir. Öncelikle bir gece önce, aşurelik buğdayı ve pirinci bir kapta, nohutu ve kuru fasülye ayrı ayrı kaplarda üstünü örtecek kadar suyla ıslatın. Ertesi gün tüm malzemeler suyunu çekmiş olacaktır. Aşurelik buğday ve pirinci yine bir arada 15-20 dk.,nohutu ve kuru fasülyeyi de ayrı ayrı hafif dişe gelecek kıvamda pişene kadar haşlayın. (Nohutu düdüklü tencerede haşlayabilirsiniz). Haşlama sırasında yine tüm malzemeler için üstünü örtecek kadar su kullanın. Nohut ve kuru fasülye için bir pişme zamanı veremiyorum çünkü bakliyatlarda pişme süreleri daha öncede söz ettiğim gibi cinsine göre değişiyor. Tüm malzemeleri haşlandıktan sonra nohutu ve kurufasülyeyi süzün soğutun. Nohutların kabuklarını soyun ve bir kenara ayırın. Buğday ve pirinci süzmeden, haşlanan suyunun içinde 3-4 saat kadar dinlendirin. Buğdaylarınız dinlenirken kuru meyveleri doğrayın, üzerini süsleyeceğiniz fındıkların herbirini 2 veya 3 parçaya bölün. Cevizleri dövün, içine koyacağımız fındıkları dövün ve yer fıstıklarınıda ortadan ikiye bölün. 4 saat kadar dinlenen buğday ve pirincin bu süre içinde haşlama suyunu çektiğini göreceksiniz.
Buğdaylara yine üzerini örtecek kadar su ekleyin ve bir tutam tuz atarak kaynamaya bırakın. Dibine tutmaması için sık aralıklarla karıştırın. Bu aşamadan itibaren mutlaka sürekli hazır bekleyen bir miktar kaynamış suyunuz olsun. Çünkü aşureniz pişerken yoğunlaşacak ve azar azar su eklemeye devam edeceğiz.
Buğday ve pirinçler kaynarken, bir bardak kaynamış suya çubuk tarçın ve karanfilleri atarak 5-10 dk. bekletin ve süzerek, aşureye ekleyin. Böylece aşurenize tarçın ve karanfil aroması katmış olacaksınız. Aşurenizi bu şekilde bir süre daha kaynatın. Buğday ve pirinç karışımı kaynadıkça suyunu çekmeye devam edeceği için yine biraz su ekleyerek kıvamını hafif açın ve haşlanmış nohutları aşurenize ekleyin. Bir süre kaynattıktan sonra haşlanmış kuru fasülyeleri de ekleyin. Nohut ve kuru fasülyeler pişinceye kadar bu şekilde kaynatmaya devam edin.
Ara ara karıştırmayı ve su eksilirse de su eklemeyi unutmayın. Suyu her seferinde azar azar eklemeye özen gösterin. Aşure yaparken malzemeler tam pişmeden şekeri eklenmiyor. Çünkü şeker eklenince içindeki malzemeler dirileşiyor ve daha fazla yumuşamıyor. O sebeple nohutun, buğdayın ve fasülyenin ara ara tadına bakarak pişip pişmediğini mutlaka kontrol edin.
Nohut, fasülye buğdaylar pişer pişmez şekeri ekleyin. Eklediğiniz her bardak şekerden sonra mutlaka aşurenizi karıştırın. Şeker eklenince renginin birden parladığını farkedeceksiniz. Portakalın kabuğunu rendeleyin. Rendelerken beyaz kısımlarını rendelememeye dikkat edin. Rende portakal kabuklarını da aşureye ekleyin. Kıvamını yeniden kontrol edin ve bir miktar daha su ekleyin.
Şekerle bir süre daha kaynayan aşurenize dövülmüş fındığı ekleyin ve karıştırın. Daha sonra sırasıyla doğranmış kuru meyveyi ve yer fıstığını ekleyin. Kıvamını ayarlamak için gerekirse tekrar su ekleyin. Aşurenin kıvamının doğru olup olmadığını anlamak için size şöyle bir benzetme yapabilirim. Herkes mutlaka puding pişirmiştir. Bilirsiniz puding piştiğinde tabaklara koyarken hafif akıcı bir kıvamda olur ve soğuyunca da o kıvam sertleşir. Aşurenizin pişme kıvamı da tıpkı puding gibi olmalı çünkü o da soğuyunca yoğunlaşıp sertleşecek.
Kaynamakta olan aşurenizin tam kıvamda olduğunu anladığınız an kaselere doldurma zamanı da geldi demektir. Kaselere koyarken sürekli karıştırarak koyun ki malzemeler eşit olarak dağılsın. Aşureleriniz sıcakken üzerine doğradığınız kuru meyvelerden ekleyin ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Bu arada narınızı ayıklayın.
Soğuduktan sonra üzerini fındık, ceviz, toz tarçın ve nar taneleriyle süsleyerek servis yapın.
Afiyet Olsun:)
Evrim’cim ellerine sağlık, çok güzel görünüyor eminim tadı da güzeldir. Her yıl yaptığım ve vazgeçmediğim aşure tarifim yerine bu sefer senin tarifi deneyeceğim. :))
Canim benim hem kolay gelsin hem de afiyet olsun. Umarim begenir herkes… Opuyorum, sevgiler…