Baklagillerin arasında en favori olanımdır nohut…Mutfağımdan hiç eksik etmediğim bu bakliyatın yetiştiği yerler Akdeniz ülkeleri… Ekime gerek duymadan tozlaşma ile çoğalarak yetişen bir yıllık bir tarım bitkisidir. Bir yıllık deniyor çünkü her yıl yeni mashsulü çıkıyor ve alacağınız nohutun mutlaka yeni mahsul olması öneriliyor. Yeni mahsul ile eski mahsul arasında hem fiyat hem de kalite farkı var. Sağlık açısından düşünüldüğünde ise, yeni mahsulün tüketilmesi daha faydalı… Bu sebeple nohut alırken açık renk ve iri taneli olmasına, içinde farklı renkte taneler olmamasına ve son kullama tarihine dikkat edin. Ayrıca yeni mahsul nohutun sertliği azdır ve kısa sürede pişer, sindirimi kolay ve böceklenmeye karşı daha dayanıklıdır. Besin değeri ve kalorisi yüksek bir bakliyat olan nohut oldukça besleyici… Bol miktarda nişasta ve azot içermesinin yanısıra bitkisel protein ve B vitaminleri ile demir, kalsiyum, fosfat ve fosfor gibi mineraller açısından da zengin… Daha çok Türkiye’de ve diğer yakın doğu ülkelerinde kullanılıyor. Pek çok farklı türde yemeği ve mezesinin yanı sıra kavrularak leblebi olarak da tüketiliyor. Nohut pişmemiş hali ile hazmı zorlaştıran bazı zehirli maddeler içeriyor. Bu yüzden yemeklerde kullanılmadan önce mutlaka en az 12 saat suyun içinde bekletin ve sonra bol suyla yıkayın. Islattığınız suyu da kullanmayın. Nohutun gaz yapmasını engellemek için de yaptığınız yemeklere kimyon eklemeyi unutmayın.
Gelelim tarife….Aslında bu klasik bir etli nohut yemeği… Tek farkı yine bizim usul olması… Bir de nohutunun çiftlikten geliyor olması… Deli nohut adını verdikleri bu nohut oldukça lezzetli ve çabuk pişiyor, tavsiye ederim. Keyifle pişirmeniz dileğiyle….
Malzemeler (4-6 Kişilik)
- 3 Bardak (cup) deli nohut (çiftlikten)
- 300 gr. az yağlı kuşbaşı et (kemikli de olabilir)
- 2 orta boy kuru soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 2-3 adet kurutulmuş acı biber (isteğe bağlı)
- 2-3 adet kurutulmuş domates (isteğe bağlı)
- tuz, karabiber
- 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
- su
Yapılışı
Nohutları bir gece önceden bol suya ıslatın. Şişen nohutlarınızı yıkayın ve bir kenara ayırın. Aslında ben her kış başında kolaylık olsun diye dondurucuma haşlanmış nohuttan ayrı olarak bir de yemeklik nohut hazırlayıp koyuyorum. Bunun için yaklaşık 1 kg. nohutu ıslatıyorum. Ertesi gün süzerek bol suyla yıkıyorum. Kuruduktan sonra da birer yemeklik miktarlarda buzdolabı poşetine koyup dondurucuma atıyorum. Böylece istediğim her an bir gece önce ıslatma derdi olmadan nohut yemeği pişirebiliyorum, tavsiye ederim.
Düdüklü tencerenize sıvıyağı ve eti koyun. Renkleri dönene kadar kavurun. Salçaları ekleyin. Bu arada soğanlarınızı soyun ve yemeklik doğrayarak etlere ekleyin. Soğanları hafif pembeleşene kadar etle birlikte soteledikten sonra yıkanmış süzülmüş olan nohutları ekleyin ve yaklaşık 15 dk. ara sıra karıştırarak kavurun.
Kurutulmuş domates ve acı biberleri saplarından ayırarak yıkayın, doğrayın ve baharatlarla birlikte yemeğinize ekleyin. Hafif karıştırın ve kaynamış su ekleyin. Düdüklüde pişeceği için su miktarının nohutları çok fazla geçmemesine dikkat edin. Üzerini hafif örtecek kadar koymanız yeterli… Genel olarak bakliyatların tümünde cinsine göre pişme süresi ve eklenen su miktarları değişir, o sebeple kesin bir ölçü ve süre vermek pek mümkün değil ne yazık ki… Ben kullandığım et yumuşak olduğu için düdüklümün 2. kademesinde 15 dk. pişirdim. Siz ilk kez pişirecekseniz ve nohutunuzu tanımıyorsanız, önce 15 dk.ile başlayın. Aralarda açıp, kontrol ederek tam pişme süresini ayarlayın ve bir kenara not etmeyi de unutmayın.
Pişen yemeğinizi yanında pirinç pilavı ve turşu ile servis edin.
Afiyet Olsun 🙂