İPEK HANIM’IN ÇİFTLİĞİ, EKŞİ MAYALI EKMEK ve OTLU BÖREK


2010 yılının sonbaharıydı. Babam her zaman olduğu gibi yine gazetede okuduğu ve ilgisini çeken bir haberi bizimle paylaştı.  O dönem de tıpkı şimdi olduğu gibi yiyeceklerimize karıştırılan zehirler ve “ORGANİK” terimi oldukça popülerdi… Ama haberin ilgi çeken kısmı İstanbul’dan Nazilliye uzanan güzel bir yaşam hikayesi ve bunun sonucunda ortaya çıkan örnek bir başarı öyküsüydü. İpek Hanım’ın Çiftliği… Belki çoğunuz biliyorsunuz kimbilir belki de yeni duydunuz. Aslında niyetim uzun uzun hikaye anlatmak değil sadece Pınar KAFTANCIOĞLU’nun kızı İpek’e sağlıklı gıdalar yedirebilme isteğiyle kurduğu bu çiftliğin nasıl zaman içinde bizlere ve bizlerin de çocuklarına ulaştığından  ve farkındalığımızın ne kadar arttığından söz etmek… Şöyle ki, mail listesine üye olduğunuzda haftalık sipariş listesine ek olarak bir de bilgilendirme maili alıyorsunuz. Böylece sipariş verdiğinizde gelen ürünlerden duyduğunuz memnuniyetin yanı sıra her hafta merakla beklediğiniz bir yazı diziniz oluyor.  Bir tatil dönüşü uğradık çiftliğe Pınar Hanım’la da tanışmak dileğiyle ama o da tatilde olduğu için Ganimet Abla karşıladı bizi… Çiftliği gezdirdi, yayladaki evlere götürdü… Tarlalardan ellerimizle topladık salatalıkları semizotlarını, kızı Fatma, torunu Derya, güleryüz, tatlı dil herşey vardı… Kapıları her zaman herkese açık…

Salatalık Toplarken

  

  

Yayla Evlerinde Keyif

 

Derya ve Ganimet Abla

 

Aslında İpek Hanım’ın Çiftliği  sadece benim ve ailemin her zaman ve elimizden geldiğince sağlıklı beslenme çabamıza yeni bir destek ve yol olmakla kalmadı, aynı zamanda MUTLUCHEF blogunun da temelini atmış oldu. Konunun MUTLUCHEF’le bağlantısına gelince… Zaten içimde yatan aslan evlendikten sonra iyice uyanmış beni gizliden dürtmeye başlamıştı. Eşimin tatlıya olan düşkünlüğü Pınar Hanım’ın pastaneler hakkındaki bir yazısından sonra beni oldukça endişelendirdi. Kullanılan katkı malzemeleri ve gizli zehirlerden söz eden bir yazıydı bu… Ne yaparım ne ederim derken becerebildiğim kadarıyla herşeyi evde ve elimden geldiğince sağlıklı yapmaya başladım. Sırasıyla tüm aile fertlerime yapmış olduğum sağlıklı doğumgünü pastalarına arkadaşlarımınki eklendi. Zamanla her ay 1-2 pasta yapar oldum. Aldığım övgü ve beğeniler beni buralara kadar getirdi. Şimdi aldığım siparişler hem beni hem de çevremdekileri mutlu ediyor. Sloganım SAĞLIKLI PASTALAR’dı. Hep de öyle kalacak, yaptığım her yemek elimden geldiğince, gücüm yettiğince sağlıklı olacak…Ben Pınar KAFTANCIOĞLU’nun yalnız Ocaklı köyüne değil bu ülkedeki herkese hizmet ettiğini düşünüyorum ve mutlaka tanışın istiyorum. Önce  www.ipekhanim.com adresinden mail listesine üye olun. Ve verin siparişinizi… Özellikle tavsiye ettiğim bazı ürünler olacak ve hatta tariflerimde de bu ürünlerden bahsedeceğim. Bugün vereceğim iki tarif   çiftlikten aldığım ürünlerle yapıldı. Oldukça lezzetli ve aslında artık söylememe gerek yok,  SAĞLIKLI 🙂

Bu arada hemen bir uyarı yapayım. İpek Hanım’ın Çiftliğinin artık taklitleri var. O sebeple google’a yazarsanız farklı sitelerde çıkabilir. Dikkatli olun.


EKŞİ MAYALI EKMEK

Malzemeler

  • 125 gr. Karakılçık Buğdayı Unu (Çiftlikten)
  • 125 gr. Kabuksuz Has Un (Çiftlikten)
  • ekşi maya (Çiftlikten)
  • ılık su

 Yapılışı

Ekşi maya ve unları çiftlikten sipariş ettim. Maya küçük bir poşetin içinde geldi. Bu mayayı toplam 250 gr. unun ortasına koydum ve elimi yakmayacak sıcaklıktaki suyu azar azar su ekleyerek yoğurdum. Hamurun kıvamı gelen mayanın kıvamında oldu yani ele hafif yapışan bir hamur elde ettim. Biraz sıvıyağ ve su kullanarak elinimi hamurdan kurtardım ve kabın ağzını kapatarak bir gece buzdolabında beklettim.

  

Ertesi gün ekmeği pişirmeden 1 saat önce buzdolabından çıkardım. Oda sıcaklığına gelene ve mayalanıp kabarana kadar  üstünü nemli bir bezle kapatarak beklettim.  Bir sonraki ekmeğime maya olması için mayalanmış hamurumdan bir parça ayırdım ve buzdolabı poşetine koydum. Biz iki kişi olduğumuz için ben yine çiftlikten gelen miktar kadar ayırdım siz sayınıza göre daha fazla ayırabilir un miktarınızı artırarak ekmeğinizi daha büyük yapabilirsiniz.  Ekmeği pişireceğim fırın kabımın boyutunda yağlı kağıdı kestim ve elimle iyice buruşturdum. Fırın kabımın içine kağıdı yerleştirdim.  Fırınımı 210°C ye ayarladım.

  

Oda sıcaklığına gelen ve kabaran hamurumu çok fazla söndürmeden hemen yağlı kağıdımın üzerine aldım ve 10 dk. bekledim. Ekmeğimi fırına attım ve üzeri kızarana kadar pişirdim.

 

Mutlaka deneyin. Tadına, görüntüsüne ve kendinizin yaptığına inanamayacaksınız.

Afiyet Olsun 🙂

OTLU BÖREK

Malzemeler

  • 6 adet yufka
  • Böreklik Otlu İç                                (iğnelik, ebegümeci, ısırgan, pazı, ıspanak, maydanoz, dereotu, lor peynirinden oluşan hazır iç )(Çiftlikten)
  • Keçi parmak peyniri (Mado’dan aldım. Su böreği için satılıyor. ).
  • 3 yumurta
  • 1 bardak (cup) süt
  • 1/2 bardak sıvıyağ
  • 1/3 bardak su

Yapılışı

Fırın kabınıza yağlı kağıt serin veya sıvıyağ ile hafif yağlayın. Yumurtalardan birinin sarısını bir kenara ayırın. Akına diğer iki yumurtayı ekleyerek çırpın. Sıvıyağ, süt ve suyu ekleyin ve çırparak iyice karıştırın.  Yufkanın bir tanesini tepsiden taşacak şekilde tabana yerleştirin. İçine sıvı harçtan biraz dökün ve yayın.

  

Kalan yufkaları ortadan ikiye bölün ve tek tek sıvı harca batırıp kenarlara taşırmadan tepsiye yayın. Yufkaların iki tanesini (4 yarım parça) bu şekilde yerleştirdikten sonra ortasına otlu harcı dökün ve her yerine eşit olacak şekilde dağıtın. Keçi peynirlerini rendeleyin ve harcın üzerine serpin. Keçi peyniri bulamazsnız herkangi bir sünen peynir de kullanabilirsiniz.

 

Kalan yufkaları yine sıvı harca batırarak dizmeye devam edin. En son yufkayı koyduktan sonra kenarlarını içe doğru katlayın ve keskin bir bıçakla dilimleyin. Dilimlediğiniz böreğinizin üzerine kalan harcı yayarak dökün ve üzerini örterek bir kaç saat veya bir gece buzdolabında bekletin. Böylece böreğiniz sıvı harcın tamamını içine çekecek ve pişince sanki su böreği yiyormuş gibi olacaksınız. Beklettiğiniz böreğinizi üzerine yumurta sarısını sürerek önceden ısıtılmış 180°C fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin. Sıcak sıcak servis yapın.

  

Afiyet Olsun 🙂

8 thoughts on “İPEK HANIM’IN ÇİFTLİĞİ, EKŞİ MAYALI EKMEK ve OTLU BÖREK

  1. Bilgiler ve paylaşım için teşekkür ederim.
    Yağlı kağıt, hiç masum değilmiş, ben kullanmayı, çok zorlanmadığım süreçler hariç bıraktım.

    Bilginize.

    Paylaşımcı ve Karatay cı anne Çiğdem

    • Yagli kagidi dogru bir marka kullanirsaniz ki bu markalar hayvansal ve bitkisel yag degil balmumu kullaniyorlar,sagliksiz degil aslinda… Yalniz uzerinde yazan ısı talimatına uymak gerekiyor. Yani bu 210 C den yuksek firinda kullanilmamasi anlamina geliyor. Dikkatli kullanmak yeterli olur sanirim. Tabi siz bu ekmegi yagli kagit kullanmadan da yapabilirsiniz. Bilgi icin tesekkurler…

  2. Evrim hanim merhaba,

    Masum olan yagli kağıt markasını verebilir misiniz?

    Teşekkürler, sevgiler,

  3. Merhaba,
    Ekşi mayalı ekmeği tek çeşit unla da yapabilir miyiz?
    İki farklı un kullanmış olmanız tadını mı çeşnilendiriyor acaba?
    Teşekkürler

  4. Mayalı hamur Buzdolabına girince ekmeği nasıl kabartıyor, o kısmı anlayamadım?Buzdolabında 1 gece bekletmeden yapsak dışarda en az kaç saat beklemeli? Teşekkürler, elinize sağlık.

    • Ekmeği kabarttığını yazmamışım ki Nurver hanım, hamuru bir gece dinlendirmek için dolaba koyuyoruz . Siz dilerseniz hamuru yoğurduktan sonra yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakıp hemen pişirebilirsiniz. Sevgiler, afiyetler olsun😊

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.