Yemek yapmak çoğu insan için zorlayıcı ve çok zaman alan bir uğraş. Aslında uğraştan çok eğer çalışıyorsanız ve aynı zamanda yemek yapmak zorundaysanız diğer işlerin yanına eklenen kaçamadığınız sorumluluklardan biri ve bu herkes için keyif verici olmayabilir… Bu sebeple işinizi kolaylaştıracak en yardımcı beyaz eşyalardan bir tanesi olan derin dondurucunuz için bazı pratik fikirler vermek istedim… Ben o kadar çok kullanıyorum ki buzdolabımın dondurucu bölmesiyle yetinmeyip ayrı bir tane alma ihtiyacı duydum. İşten çıkınca her zaman markete uğrama şansımız olmuyor veya bazı yemekler uğraştırıcı ön hazırlıklar gerektirebiliyor. Derin dondurucum tüm bu gereksinimleri ortadan kaldırıyor…Hemen bir uyarı, özellikle et ve et ürünlerini mutlaka 6 ay içinde tüketin. Dondurucunuza koyacağınız tüm malzemeleri etiketleyip içeriğini ve tarihini yazmayı da unutmayın. İşte benim dondurucumda bulunan ve hayatımı kolaylaştıran malzemeler;
Yemeklik Soğan
Yaklaşık 2 kilo soğanı doğrayın ve sıvıyağda soteleyin. Üzerine domates ve biber salçasını ekleyin. Altını kapatın ve soğumaya bırakın. Soğuyan soğanları bir kaba koyun ve dondurucunuza atın. Yaklaşık 1 saat sonra çıkarın ve kabın içinde birer yemeklik olarak dilimleyin ve tekrar dondurucunuza atın. Böylece tamamen donduğunda parçaların çıkması kolay olacaktır. Bu şekilde soğanı doğrayıp kavurma aşamasını atlayarak yemek pişirme süresini kısaltmış olacaksınız.
Sarımsak
Yaklaşık 5-6 baş sarımsağı diş diş ayırın ve kabuklarını soyun. Soyduğunuz sarımsakların bir kısmını (2-3 baş kadar) ayırın. Kalan kısımlarını havanda veya sarımsak ezicisi ile ezin ve yaklaşık 1 çorba kaşığı tuzu ekleyerek iyice karıştırın. Tuz eklemeniz sarımsakların tamamen donmaması açısından önemli. Böylece dondurucudan çıkardığınızda dilediğniz miktarda dövülmüş sarımsağı kolayca alabileceksiniz. Dövdüğünüz sarımsakları ve soyup bir kenara ayırdıklarınızı ağzı sıkı kapanan plastik bir kavanoz veya kaba koyun ve dondurucuya atın. Hem dövülmemiş hemde dövülmüş sarımsağınızı ihtiyacınız olan her an kolaylıkla kullanabilirsiniz.
Haşlanmış Nohut
Özellikle kışın pek çok yemek, çorba ve pilavda kullandığım malzemelerden bir tanesi de haşlanmış nohut.Hazır konservelerini sevmediğim için dondurulmuşunu kullanmayı tercih ediyorum. Yaklaşık 1 kg. nohutu bir gece önceden ıslatın. Suda şişen nohutlarınızı yıkayarak düdüklü tencerinize koyun ve üzerini örtecek kadar su ekleyin. Yaklaşık 10-12 dk. haşlayın. Nohutun pişme kıvamı hafif dişe gelecek şekilde olmalı. Sonrasında kullanılan yemeklerde de biraz pişecekleri için çok fazla pişmemesi ve dağılmaması gerekiyor. Pişen nohutlarınızı süzerek soğutun ve dilerseniz birer yemeklik miktarlar şeklinde buzdolabı poşetlerine koyun veya büyükçe bir kaba aralarına buzlolabı poşeti yerleştirerek doldurun.
Haşlanmış Mercimek
Yine pilav, çorba ve yemeklerde sıklıkla kullandığım bir diğer malzemem haşlanmış yeşil mercimek. Yine yaklaşık 1 kg. yeşil mercimeği iyice yıkayarak tencereye koyun. Üzerini örtecek kadar su ekleyin ve kaynatın. Hafif dişe gelecek kıvama gelince süzün ve soğuduktan sonra tıpkı nohut gibi buzdolabı poşetleri veya kaba koyarak dondurucunuza atın. Hem nohutu hem de mercimeği yemeklerde kullanmadan önce tel süzegece koyun ve soğuk sudan geçirerek pişmeye yakın yemeklerinize ekleyin.
Börek Çeşitleri
Dilediğiniz çeşitte böreği yaparak dondurucunuza koyabilir, çözülmesini beklemeden tepsiye dizip yumurta sürerek pişirebiliriniz. Ayrıca pişmiş böreklerinizi da dondurucuda muhafaza edebilir, ağzı kapaklı teflon tavada veya fırında ısıtarak servis edebilirsiniz.
Kurabiye Çeşitleri
Yine pek çok kurabiye ve kek çeşitini dondurucunuzda saklayabilirsiniz. Servis etmeden 1 saat önce kurabiyelerinizi dondurucudan çıkarmanız yeterli olacaktır.
Daha önce verdiğim tariflerden biri hindistan cevizli toplar…Servis etmeden 3-4 saat önce çıkarın ve yuvarlayıp hindistan cevizine bulayın. Tadından ve aromasından hiçbirşey kaybetmediğini göreceksiniz.
Sebze ve Meyveler
Yazın sonlarında hazırlayıp koyduğum bir kaç çeşit sebze ve meyve var dondurucumda… Taze fasülye, barbunya, bezelye, böğürtlen, vişne ve mürdüm ve italyan eriği… Taze fasülyelerin uçlarını kesip, iki farklı şekilde doğradım. Yaklaşık 1/2 kiloluk paketler halinde havalarını alarak ağzı kilitli poşetlere koydum. Barbunya ve bezelyeleri de içlerini çıkararak yıkadım ve kuruttuktan sonra birer pişirimlik maktarlada poşetledim.
Vişneleri ve böğürtlenleri yıkayıp kurumalarını sağladım. Vişnelerin çekirdeklerini çıkardım. Ezilmeyecekleri şekilde plastik kaplara koyarak dondurdum. Erikleri yıkayıp kuruladım ve yarım ay şeklinde doğrayarak poşetlere koydum. Pasta, kek ve tartlarda kullanmak üzere dondurdum.
Etler
Dondurucuda muhafazası ve çözdürülmesi en dikkat edilmesi gerek ürünler etler. Sağlığınız için en geç 6 ay içinde tüketilmesi ve mutlaka buzdolabında çözdürülmesi gerekiyor. O sebeple etlerinizi birer yemeklik olarak ayırıp poşetleyin ve pişirmeden bir gece önce dondurucunuzdan çıkarıp buzdolabınıza koyarak çözdürün. Bu şekilde her türlü et, balık, tavuk, hindiyi dilediğiniz şekillerde (kıyma, kuşbaşı, köfte vs.) dondurarak kullanabilirsiniz.
Et Suları
İster et, ister tavuk isterse de sebze suyu olsun yemeklerde kullanacağınız tüm sıvı malzemeleri dondurulmaya dayanıklı küçük cam kavanozlara birer yemeklik olacak şekilde koyun ve öyle dondurun. Yemek yapmadan önce dilerseniz bir gece öncesinden buzdolabında, dilerseniz de mikrodalga fırında çözdürerek kullanın.
Peynirler
Zamanında tüketemediğiniz peynirleri, bozulmadan küçük parçalara ayırın ve donrucunuzda bir poşette biriktirin. Yeterli miktara geldiğinde poğaça, börek ve makarnalarınızda kullanabilirsiniz. Ayrıca, rendelenmiş mozarella, kaşar ve parmesan peynirlerinizi de dondurucunuzda daha uzun süre muhafaza edebilir, çözdürmeye gerek kalmadan yemeklerinizde kullanabilirsiniz.