VİŞNELİ BROWNIE


“Brownie”  ilk kez,  zamanının ünlü iş kadınlarından biri olan Bertha Palmer’ın Chicago’da Palmer House Otelinin şefine,  yaptıkları organizasyona katılan bayanlar için özel bir tatlı sipariş etmesiyle yapılmış…  Palmer’ın isteği;”Bir dilim kekten daha küçük fakat yine kek kadar kolay ve çabuk yenilebilen bir tatlı” olmuş. Bu istek üzerine yapılan ilk brownie de, cevizli ve kayısı jöleli olarak yapılmış. Halen otelde  bu orjinal tarife bağlı kalınarak  yapılan brownieyi bulabilmeniz mümkün…  Sonraları Amerika ve Kanada’da oldukça popüler hale gelen bu mini kekler kısa sürede beslenme çantalarının en popüler yiyeceği haline gelmiş. Benim çevremde de sevmeyen yok. Özellikle yayınlanan brownie reklamları yüzünden  yerken ağzını burnunu batırarak yenilmesi gereken bir kekmiş izlenimi uyandırsa da aslında çıkış hikayesine bakılırsa oldukça kibar yenilmesi gereken ince, zarif bir çikolatalı bar 🙂 Bu arada Brownie’nin Blondie adında farklı bir varyasyonu daha var. Blondie de çikolata kullanılmıyor ve esmer şekerle yapılıyor. İleride bu tarifi de sizlerle paylaşacağım.

Aslında en çok bilinen brownie tarifi geleneksel olarak her evde özellikle çocuklara yapılan, kakao, yumurta, süt ve şekerin çırpıldığı, un eklemeden bir bardak karışımın kenara ayırıldığı ve kek piştikten sonra da ayırılan karışımın üzerine döküldüğü tarif… Neyse ki son zamanlarda bu tarifin “Brownie”değil de “Islak Kek” olarak adlandırıldığını görüyorum ve çok doğru buluyorum.

  

Gelelim tariflerime… Tariflerime diyorum çünkü iki farklı brownie tarifi paylaşmak istiyorum sizlerle… Biri vişneli diğeri ise pekmezli bir tarif… Vişneli olanı bu aralar pazar ve marketlerde rahatlıkla bulabileceğiniz taze vişnelerden yapabilirsiniz. Vişneyle birlikte böğürtleni de kullanabilirsiniz… Pekmezli olanı daha çok çocuklar için tavsiye ediyorum. Beğeneceğinizi umuyorum… Keyifle pişirmeniz dileğiyle..

VİŞNELİ BROWNIE

Malzemeler

  • 280-300 gr. Bitter Çikolata
  • 120 gr. Tereyağ
  • 1 bardak (cup) şeker-200 gr.
  • 1 bardaktan bir parmak eksik un -125-130 gr.
  • 4 yumurta
  • 1 çay kaşığı vanilya özü
  • yarım çay kaşığı  tuz
  • 2 bardak (cup) vişne (dondurulmuş ya da taze)

Yapılışı

Fırınınızı önceden 180°C  ısıtın. Brownie için kare ya da dikdörtgen bir kalıp, muffin kalıbı veya borcam kullanabilirsiniz. Ben hem orjinal halinde olduğu gibi dikdörtgen kalıpta pişirdim  böylece ince dilimleyince çikolatalı bar şeklinde oldu. Hem de reklamlardaki gibi ağzımızı burnumuzu batırarak yiyebilelim diye muffin kalıplarında pişirdim. 🙂 İkisi de süper oldu. Tercih sizin… Dikdörtgen kalıbı tercih edecekseniz, piştikten sonra kolay çıkması için kullanacağınız kabın içine kenarlarından 4-5 cm. taşacak şekilde yağlı kağıt kesip yerleştirin. Ya da kalıbı yağlayıp unlayın. Muffin kalıbı için yağlı muffin kağıtlarını kullanabileceğiniz gibi yine yağlayıp unlayarak da kullanabilirisniz. Kalıplarımızı ayarladıktan sonra gelelim Brownie’nin yapımına… Çikolatayı benmari usulü eritin. Tereyağını eriyen çikolataya ekleyin ve yağ eriyene kadar  sürekli karıştırın. Altını kapatarak benmari kabını soğumaya bırakın. Zamandan kazanmak için benmari kabını soğuk su dolu bir kabın üzerine de  yerleştirebilirisiniz. Ancak suyun normal soğuklukta olmasına dikkat edin. Su çok soğuk olursa çikolata ve yağ karışımı birden donabilir.

  

   

Oda sıcaklığına gelen çikolata ve yağ karışımını mikser kabına koyun ve üzerine şekeri ekleyerek çırpın. Teker teker yumurtaları ekleyin ve çırpmaya devam edin. Ardından vanilyayı ekleyin. Mikseri kapatın. Unu ve  tuzu eleyin. Spatulayla karıştırarak un ve tuz karışımını çikolatalı karışıma yedirin. Vişnelerin bir kısmını ekleyin ve zedelenmemelerine dikkat ederek hafifce karıştırıp, fırın kabına boşaltın üzerini spatula yardımıyla veya kalıbın tabanını hafifçe tezgaha vurarak düzeltin. Kalan vişneleri kekin üzerine dizin. Isınmış olan fırında yaklaşık 25-30 dakika pişirin.

  

   

 Oda sıcaklığında veya soğuk olarak dondurma eşliğinde servis yapın. Afiyet Olsun 🙂

 

Püf Noktası

Kekinizin çok pişmemesine dikkat edin. Bu diğer keklerden biraz farklı, o sebeple pişerken zaman tutmanız çok önemli. Fırından çıktığında üzerinde ince bir katman kabuk olmalı, içi hafif yumuşak olmalıdır. Bu sizi endişelendirmesin. Kekiniz soğuduğunda tam kıvamında olacaktır. 
 

PEKMEZLİ BROWNIE  tarifi için tıklayın.

5 thoughts on “VİŞNELİ BROWNIE

    • Afiyet Olsun 🙂 Ben çikolatayı çoğunlukla Kahve Dünyası’ndan alıyorum. Kuvertür çikolata derseniz pul şeklinde veya kalıp şeklinde tüm şubelerinden kiloyla satın alabilirsiniz. Ayrıca Metro ve pastacılık malzemeleri satan yerlerden Elit marka çikolata alıyorum.

  1. Merhaba tarifiniz çok güzel görünüyor lakin kabartma tozu yok mu? Eksik tariflerden muzdarip biri olarak =/ sorumu yanıtlayabilirseniz çok sevinirim..

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.