Kabak Tatlısı


20160105_202641.jpg

Uzunca bir aradan sonra herkese merhaba,

Evet belki çok ara verdim, yeniden başlamaya pek cesaretim yoktu. Bir arkadaşım “Ne  kadar ara verirsen ver önemli değil, önemli olan geri dönebilmek” sözüyle bana oldukça cesaret verdi.  Bu dönemde elbette mutfağımı ve yemek yapmayı bırakmış değilim, tam tersine çok fazla tarifim birikti. Gerek iş konusunda yaşadığım bitiş ve başlangıçlar, gerekse oğlumun her geçen gün büyüyor olmasının verdiği sorumlulukla bu işe zaman bulamıyor olmak içten içe beni üzse de bir gün yeniden başlayacağımı hep biliyordum. Zamanın sömürücü hızına karşı direnç göstermem gerektiğini düşünerek kış aylarını kaçırmadan ilk tarifimi yazmak istedim.

İster tahinle, ister kaymakla, ister dondurmayla ama mutlaka cevizle ikram edilen baharatlı bir Kabak Tatlısı bu…

Tatlımızın ana malzemesi bal kabağı için biraz bilgi vermem gerekirse;

Tüm dünyada Cadılar Bayramı’nın sembolü niteliğinde olan bal kabağı, aslında Amerika’nın keşfinden çok daha önce  bilinen ve tüketilen bir meyvedir. 1800 yıl önce yaşamış Bergamalı ünlü hekim Galen ve 800 yıl önce yaşamış Buharalı Türk hekimi İbni Sina, bal kabağının şifa veren özelliklerini eserlerinde yazmışlardır.

Bal Kabağı, rahatlıkla heryerde bulabileceğiniz ancak seçimi son derece dikkat isteyen lifi bol bir meyvedir. Potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler içerir. Beta karoten ve A vitamini bakımından oldukça zengin olan bu meyve bağışıklığı güçlendiren besinler arasında oldukçu önemli bir yere sahip. Çocuklarda sağlıklı kemik gelişimine katkıda bulunuyor. Türk mutfağında en yaygın kullanım şekli tatlı şeklinde olsa da dünya mutfağında çoğunlukla yemek, sos ve özellikle çorbalarda kullanılan bir malzeme… Bal kabağını seçerken dilimlerin lif lif ayrılmamış olmasına, etine tırnağınızı batırdığınızda sert olmasına dikkat edin. Lif lif ayrılmış kabaklar hem lezzetsiz olur hem de çok su bırakır. Yumuşak kabaklar çabuk dağılır ve şerbeti fazlasıyla içine çeker. Çok koyu turuncu renkli kabaklar beni her seferinde hayal kırıklığına uğratmıştır mesela. Rengine aldanmamanızı tavsiye ederim. Hatta mümkünse pazardan alın ve memnun kaldığınız tezgahı hiç bırakmayın, bir kış boyu aynı tezgahtan almaya devam edebilirsiniz.

Baharatlarla pişirilen bu tarif yine bizim mutfaktan büyük şefin tarifi… Keyifle pişirmeniz dileğiyle, şimdiden afiyet olsun…

Malzemeler:

  • 1 kg. bal kabağı (soyulmuş ve dilimlenmiş)
  • 1 bardak toz şeker
  • 8-10 adet karanfil
  • 2 adet çubuk tarçın
  • 1 adet zencefil (kuru)
  • 1 adet zerdeçal (kuru)
  • 3-4 adet tane yenibahar
  • 1 adet havlıcan
  • 1 bardak dövülmüş ceviz

 

Yapılışı:

Bal kabağı kalın ve sert kabuklu olması sebebiyle soyması ve ayıklaması oldukça zor meyvedir. O sebeple marketlerde ve pazarlarda soyulmuş ve doğranmış olarak satılır. Ancak kabuğunun alt kısmındaki yeşil tabakayı genellikle üstünde bırakırlar. Tatlı yaparken bu yeşil kısımları almanızı öneririm. Aksi taktirde iç kısmı daha çabuk pişecek ve yeşil kısımları ise sert kalacaktır. Ama vitamini orda diyorsanız da soyduğunuz yeşil kısımların bir kısmını pişireceğiniz tencerenin dibine yayıp üzerelerine kabakları dizerek de yapabilirsiniz tatlınızı… Ben hem ocakta hem fırında pişirdim. Her ikisini de paylaşıyorum, tercih size kalmış…

Yeşillerini soyup yıkadığımız kabakları dilediğiniz boyut ve şekilde keserek, çok fazla küçültmeden geniş ve fazla derin olmayan bir tencereye veya  derin bir fırın tepsisine dizin. Üzerine şekeri yayın ve tane baharatlarını atın. Baharatların kuru ve tane şeklinde olması önemli. Toz haline getirilmiş baharatların aromaları fazla rahatsız edici olabilir.

 

Şeker ve baharatlarını koyduktan sonra ağzını kapatın ve en az 3-4 saat beklemeye bırakın. Ben bir gece önceden hazırlayıp ertesi gün pişirmeyi tercih ediyorum. Şeker kabağın suyunu iyice bırakmasını sağlayacak ve böylece tatlınızın şerbetinin miktarını kontrol edebileceksiniz. İyi bir kabak çok fazla su bırakmaz. Su miktarı en fazla 2-3 cm derinliğinde olur yani en fazla kabakların yarısına kadar… Kabağınızın kalitesini buradan hemen anlayabilirsiniz. Eğer suyu çok fazlaysa mutlaka azaltın. Su azsa da su eklemeniz gerekecek.

Beklettiğiniz ve suyunu bırakmış olan kabaklarınızı  ocakta orta ateşte, fırında  180 dereceye ayarladığınız önceden ısıtılmış fırına koyarak pişmeye bırakın. Ocakta pişirirken, kabağın suyu kaynar kaynamaz altını kısın ve tencerenin kapağını hafif aralık bırakarak kapatın. Tamamen kapatırsanız taşacaktır.  Fırında pişirirken de ilk 10 dk. üzeri alüminyum folyo ile kapalı,  daha sonra açık olarak pişirin. Kabaklar yumuşayana kadar pişirdiğiniz tatlınızı şerbetiyle birlikte servis tabağına alın ve soğumaya bırakın.

20160105_201431

Soğuyunca dövülmüş cevizi üzerine serpin. Süslemek için kaymak, veya tahin kullanabilirsiniz. Kaymak ya da tahin kullanacaksanız cevizi servis yaparken en üste serperek kullanın. Afiyet olsun 🙂

20160105_202602.jpg

   

 

 

 

2 thoughts on “Kabak Tatlısı

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.