BUHARDA ZEYTİNYAĞLI KURU DOLMA


Yine yeni yeniden bir dolma tarifi 🙂 Bunun devamının geleceğini şimdiden bilmenizi isterim. Çünkü bizde dolma çeşidi de dolmanın seveni de yiyeni de çok… Bu tarif pişirme usulü gereği benim tercihim, içinin hazırlanma şekli ise yine canım annemden ve tabiki bizim oralardan… Bu sebeple içinde kuş üzümü ve fıstık yok. Tabi ki siz yine dilerseniz bunları ekleyebilirsiniz. Buharda pişirmemin sebebi ise şöyle;

Bilirsiniz zeytinyağlı dolmalar susuz servis edilirler. Dolma suyun içinde pişince tüm lezzetini ve aromasını suya veriyor ve biz bu suyu kullanmıyoruz. Ayrıca tencerede ne yazıkki eşit oranda pişemiyorlar. Alttaki dolmalar çok pişmiş, üsttekiler az pişmiş olabiliyor. Bu risk ortadan kaldırmak ve lezzetini artırmak için ben özellikle zeytinyağlı dolmaları buharda pişirmeyi tercih ediyorum. Böylece hem hepsi eşit ve aynı anda pişiyor, hem aroması ve lezzeti içinde kalıyor, hem de pirinçleri ideal bir dolma kıvamında oluyor. Önerimi değerlendirmeniz ve keyifle pişirmeniz dileğiyle…

Malzemeler

  • 6 adet kurutulmuş dolmalık acur veya kabak
  • 6 adet kurutulmuş dolmalık patlıcan
  • 6 adet kurutulmuş dolmalık orta boy kırmızı biber
  • 1,5 bardak (cup) pirinç
  • 3 orta boy soğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 2 orta boy domates
  • kaynamış su
  • karabiber, kimyon, pul biber
  • kuru nane
  • kuru maydanoz
  • 2 kesme şeker
  • 1/2 bardak zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1/2 yemek kaşığı domates salçası

Yapılışı

Derin bir tencereye kaynamış suyu koyun ve sırasıyla önce biberleri sonra acurları en son patlıcanları hafif yumuşayana kadar haşlayın ve soğuk su dolu bir kaba atın. Tümü haşlandıktan sonra dolmalık sebzelerinizin içini bol su ile yıkayın. Böylece tozundan ve çekirdeklerinden tamamen temizlemiş olacaksınız. Yıkadığınız sebzeleri süzerek doldurmak üzere bir kenara ayırın. Sebzelerin haşlanma süresi birbirinden farklı olduğu için ayrı ayrı haşlamaya özen gösterin ve çok fazla pişmemelerine dikkat edin. Burada amaç pişirmek değil, hafif yumuşatarak içlerinin kolay doldurulmasını sağlamaktır.

Dolmaların içi için pirinçlerin suyu berraklaşana kadar iyice yıkayın ve süzülmeye bırakın. Soğanları ve sarımsakları soyun ve olabildiğince küçük doğrayın. Domatesleri rendeleyin. Tavaya zeytinyağı koyun hafif ısıtın. Soğanları ekleyin. Pembeleşene kadar soteleyin. Sarımsakları ekleyin ve biraz daha soteleyin. Daha sonra pirinçleri ekleyin. Şefaf olana kadar soğan ve sarımsakla kavurmaya devam edin. Rendelediğiniz domateslere biraz su ekleyerek miktarının toplam 1,5 bardak olmalarını sağlayın. Daha sonra bu karışımı soğan ve sarımsaklarla kavrulan pirince ekleyin. Şekeri ve baharatlarını (karabiber, pul biber ve kimyon) dökün. En son kurutulmuş nane ve maydanoz ekleyin. Pirinçler suyunu çekene kadar karıştırarak pişirin. Altını kapatın ve soğumaya bırakın.

Hazırladığınız iç soğuyunca önceden hazırladığınız acur ve patlıcanları doldurun. Biberlerin her birini boylamasına 2 parçaya ayırın ve içlerini koyup yaprak sarar gibi sarın. Tüm dolmaları düdüklü tencerenizin veya buharda pişirme tencerenizin metal sepetine yerleştirin.

Dolmalarınızı düdüklüde ortalama 20 dk. sebze ayarında pişirin. Ben Tefal Clipso kullanıyorum. Eski clipsolarda 2 kademeli pişirme ayarı var. Yenilerde ise sebze ve et ayarı var. Ben sebze ayarında pişirdim. Eski tencerelerde 1. kademeye denk geliyor. Burada anlatmak istediğim düdüklünüzde pişme basıncı az olan fonksiyonu seçmeniz. Sonuçta içinde pişenin pirinç olduğunu unutmamanız. Aksi taktirde dağılıp lapa olabilir. Düdüklü tencere dışında metal bir sepeti dolmalara temas ettirmeden su dolu tencereye oturtarak da pişirebilirsiniz. Bu şekilde pişme kontrolünü daha kolay sağlamanız mümkün. Eğer hiç bir şekilde buharda pişirime imkanınız yoksa normal dolma pişirir gibi üzerine su ekleyip pişirebilirsiniz. Yeteri kadar pişirdiğiniz dolmanızı servis tabağına alın, hafif dinlendirip limon dilimleriyle süsleyin ve ılık olarak servis yapın. Afiyet olsun 🙂

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.