Pazar kahvaltıları eşim ve benim için haftanın en sevdiğimiz öğünü diyebilirim. Günümüzde de artık alışkanlık haline gelen, uzun ve güzel bir haftasonu uykusunun ardından yapılan, zengin ve görkemli Pazar kahvaltıları, hem zamanından hemde menüsünden dolayı “breakfast” ve “lunch” kelimelerinin birleşimi olan Brunch kelimesini dilimize kazandırdı. Brunch menüsü oldukça farklı ve çeşitli, her ne kadar öğle yemeğine ait yiyeceklerinde katılması amacı varsa da eşim ve ben olabildiğince hafif ve yine kahvaltıya dair yiyecekleri tüketmeyi seviyoruz. Bu sebeple kahvaltıda her zaman yediklerimize farklılık katmak için, farklı yumurta ve omlet çeşitleri, şarküteri ürünleri ve salataların yanı sıra kahvaltılıklarımızın çeşitini artırarak zenginleştiriyoruz Pazar soframızı… İşte Brunch menümüzden bir tarif… Keyifle pişirmeniz dileğiyle…
Malzemeler
- 4 yumurta
- 2 orta boy patates
- 1/4 demet maydanoz
- 1 tatlı kaşığı tereyağ
- 50-60 gr. tel peyniri (alternatif olarak dil, kaşar veya mozorella kullanabilirsiniz)
- tuz,karabiber
Yapılışı
Patatesleri kolay doğrayabileceğiniz kıvamda haşlayın. Ben bir gün önceden haşlamıştım o sebeple sabah bu omleti yapmam oldukça kolay oldu. Haşlanmış patatesleri soyun ve ince halkalar şeklinde doğrayın.Maydanozları orta büyüklükte doğrayın. Yumurtaları kaseye kırın. Peyniri tercih ettiğiniz türe göre tel tel ayırın veya rendeleyin. Omlet yaparken tavanızın teflon veya yapışmaz olmasına dikkat edin. Bu hem az yağ kullanmanızı ve sağlıklı bir omlet olmasını sağlayacak hem de omletinizi kolayca çevirebileceksiniz. Ayrıca tavanızın ağzını sıkıca kapatabileceğiniz tercihen cam bir kapak. Tavanıza tereyağını koyun ve eritin. Patateslerin her iki tarafı kızarana kadar tavada çevirin.
Yumurtaları renkleri açılana ve kabarana kadar çırpın. Her iki tarafı da kızarmış olan patateslerin üzerine tuz ve karabiber serpin. Peynirleri patateslerin üzerine dizin. Çırpılmış yumurtayı malzemelerin üzerinde gezdirerek dökün. Yumurtanın tavanın her yerine dağılmış olmasına dikkat edin. Tavavanın ağzını sıkıca kapatıp ocağı kısın. Omletiniz piştikçe kabaracaktır. Bu süreçte kapağınız açmayın. Üzerleri pişip tavanın kenarlarından ayrıldığında alt kısmı kızarmış demektir. Bu şekildeyken kapağını açarak omletinizi ters çevirin. Çevirme işlemiyle uğraşmak istemiyorsanız sapı takılıp çıkarılabilen veya fırına girebilen bir tava kullanabilir, bir yüzü piştikten sonra üstünü kızartmak için önceden 200 C ye ısıttığınız fırına da verebilirsiniz. Her iki tarafı güzelce kızaran omletinizi soğutmadan servis yapın.
Alternatif olarak patatesten farklı sebzeler kullanabilir, maydanoza ek olarak dereotu ve taze soğan da kullanabilirsiniz.
Afiyet Olsun 🙂
bu siteyi iyiki keşfetmişim 🙂 özellikle kahvaltıda yapılabilecek tariflere bayılıyorum. görüntüsiyle de harika bişey oldu artık sık sık yaparım kahvaltılarda. teşekkürler..
Rica ederim ne demek 🙂 Afiyetler olsun… İstediğiniz tarifler varsa lütfen söyleyin. Sevgiler
Yaş pasta tarifi istiyoruum.Böyle pastaneden alınmış gibi, hazır puding,pasta kreması gibi malzemelerden yapılanlardan değil.Evde yapılanlar hiç o kremaların tadında olmuyor.Sipariş ürünler bölümünüzdeki pastalar gibi 🙂 Fıstıklı çikolatalı ya da böğürlenli beyaz kremalı mesela 🙂 Bir de macaron tarifi bekliyorum sizden.Bir yıldır tatmaya fırsat bulamadığım bir şey.Bir de tanesi iki lira kadar,öğrenci halimle yemek istesem istediğim kadar yiyebileceğim bir şey değil.Bunu da paylaşırsanız çok çok sevinirim 🙂
Yaş pasta konusunda ne yazıkki söz veremiyorum, çünkü meslek sırrı ama macaronu en kisa zamanda yayınlamaya çalışıcam… Sevgiler
teşekkürler:)