FISTIKLI YAŞ PASTA


IMG_1700Herkese sağlıklı pasta yaparım daaa Kaan için yapmam mı? Yaparım elbet :)) Yaptım daa… Biraz araştırdım, şekere alternatif daha sağlıklı, ama yoğun kıvamlı ne bulabilirim diye. Hurmanın püre haline getirilip fabrika ortamında kaynatılmasıyla yapılan, katkısız bir marmelat keşfettim. Önceleri söz etmiştim. Hurma özü, hurma suyu zaten kullandığımız şeylerdi de hurma marmelatını yeni keşfettim. Keşfeder keşfetmez Kaana yaptığım tüm kek ve kurabiyelerde kullanmaya başladım. Sizlerde bu markayı ve marmelatını aktarlarda ve marketlerde kolayca bulabilirsiniz. Eşi diabet olan çok değerli bir öğretmenim, “Bu tarifi heyecanla bekliyorum, eşime yapacağım” dedi ama ben biraz araştırdım. Hurma şekeri yani meyve şekeri (fruktoz) rafine olmadığı için doğal bir şeker. Bu sebeple beyaz şekerden çok çok daha sağlıklı… Ancak şeker hastaları için ne yazık ki beyaz şeker gibi pek tavsiye edilmiyor. Ama öğretmenime söz verdim en kısa zamanda diabetliler için bir pasta tarifi denemesi yapıp sizlerle paylaşacağım. Bu sebeple tarifimiz önce çocuklar sonra tatlıdan ve sağlığından vazgeçmek istemeyenler için 🙂

Keyifle yemeniz dileğiyle…

Malzemeler

Yoğun Bitter Kreması için;

  • 1/2 bardak hurma marmelatı (alternatif olarak kuru kayısı püresi ve keçiboynuzu kreması kullanılabilir)
  • 1/3 bardak kakao

Hafif Sütlü Krema İçin;

  • 1/2 bardak hurma marmelatı (alternatif olarak kuru kayısı püresi ve keçiboynuzu kreması kullanılabilir)
  • 1/4 bardak kakao
  • 1/2 bardak irmikli muhallebi (1 bardak süt 1 tepeleme çorba kaşığı irmik ve 1 tatlı kaşığı tereyağ, vanilya )

Pandispanya için;

  • 2 yumurta
  • 1/2 bardak süt ( devam sütü)
  • 3-4 tepeleme çorba kaşığı hurma marmelatı (alternatif olarak kuru kayısı püresi ve keçiboynuzu kreması kullanılabilir)
  • 1 bardak un
  • 3 tepeleme çorba kaşığı kakao (bitter tat sevenler için)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 150 gr. tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 tutam tuz

 Yapılışı

Pastanızın yapımına önce pandispanyasıyla başlayın. Kekinizin tam kıvamında pişmesini ve eşit kabarmasını istiyorsanız tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin. Fırınınızı 140 dereceye ayarlayın. Kek kalıbınızı yağlayın ve bir kenara ayırın. Çırpma kabına tereyağını ve hurma marmelatını koyun ve  yüksek devirde çırpın. Sütü ekleyerek karıştırın. Bu aşamadan itibaren çırpma teli ve spatulayla kekinizi karıştırmaya devam edin. Un, kakao ve kabartma tozunu elekten geçirin ve karışıma ekleyin. Ayrı bir kapta 2 yumurtayı yaklaşık 5 dk. yüksek devirde mikserle çırpın. İyiyce kabarık beyaz bir köpük halini alacaktır. Çırpılmış yumurtayı da diğer malzemelere ekleyin ve tercihen bir spatula yardımıyla havalandırarak kabarıklığını fazla söndürmeden karıştırın. Kek karışımını kalıba dökerek fırına koyun ve ortasının çökmemesi için ilk 15 dk hiç kapağını açmamaya dikkat edin. Ben kalıp olarak 30cm. lik baton bir kalıp kullandım. Kaan için baton kalıpta kek pişirmek daha pratik oluyor. Siz pastanız için yuvarlark ve kelepçeli bir kalıp tercih edebilirsiniz.

 IMG_1636 IMG_1649 IMG_1651 

IMG_1657 IMG_1660 IMG_1665

IMG_1647 IMG_1669 IMG_1670

IMG_1672 IMG_1678 IMG_1685

Kekiniz pişince tercihen bir fırın telinin üzerinde soğumaya bırakın. Bu keki kremasız kakaolu bir kek olarak da yapıp yiyebilirsiniz. Alternatif olarak içine dövülmüş fındık, badem veya ceviz katabilirsiniz. Ayrıca keki kalıba dökmeden önce mutlaka tadına bakın. Herkesin damak tadı farklı olduğundan koyduğumuz marmelat oranı az, kek şekersiz gibi gelebilir. Bu durumda kakao yerine yine 3 tepeleme çorba kaşığı un koyabilir veya şeker olarak kullandığınız malzeme her neyse (hurma, kayısı, keçiboynuzu püresi) onu artırabilirsiniz

Pastanızın kremasına gelince; ilk yapışımda sadece kakao ve hurma marmelatı kullanarak yaptığım  bitter kremasını kullandım. Yoğun bir bitter tat olduğu için Kaan ilk tadına baktığında alışkın olmadığından fazla beğenmedi. O sebeple onun için ikinci bir krema denemesi yaptım. Bu defa kremasının kakaosunu 1/4 bardak ölçüsüne indirdim ve acılığını alması için sadece irmik ve sütle pişirdiğim yoğun muhallebiden yarım bardak ekledim. Tadı tam Kaana göre oldu ve bayıla bayıla yedi. Bu sebeple tercihi size bırakıyorum. Dilediğiniz kremayı tercih edebilirsiniz.

Yoğun Bitter Krema için; 1/2 bardak krema ve 1/3 bardak kakaoyu iyice karıştırın ve dilimlediğiniz keklerin arasına ve üstüne sürün.

IMG_1635 IMG_1639 IMG_1642

Hafif sütlü krema için; 1 bardak süte (tercihen devam sütü) 1 tepeleme çorba kaşığı irmiği ekleyin ve karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca  1 tatlı kaşığı tereyağını ve vanilyayı ekleyerek altını kapatın. İyice karıştırın ve soğumaya bırakın. Diğer yandan 1/4 bardak kakaoya 1/2 bardak hurma marmelatını yedirerek karıştırın. Soğuyan muhallebiyi bu karışıma ekleyin ve hazırladığınız krema ile kekininizin arasını ve üstünü kaplayın.

IMG_1691

 IMG_1695 

Bu arada pastanızın arasını ve üstünü dilediğiniz malzeme ile süsleyebilirsiniz. Ben bu pasta için  antep fıstığını tercih ettim. Ayrıca fındık, ceviz ve taze meyveleri de  (muz, çilek vb.) denedim.  Hepsini tavsiye ederim.

IMG_1700

Afiyet Olsun 🙂

2 thoughts on “FISTIKLI YAŞ PASTA

  1. Merhaba, postu yeni gördüm,1 yaşındaki ikizlerime şeker yedirmiyorum, hurma marmelatıyla ilgili de bir detay bulamadım. Üründe şeker eklemesi var mı? ve pasta harika görünüyor,böyle hamarat annelere nasıl özeniyorum bir bilseniz,ellerinize sağlık:)

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.